Author Topic: please help if you know how to make a trigger cable  (Read 195 times)

AIAS

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
please help if you know how to make a trigger cable
« on: July 23, 2019, 10:12:17 AM »
Hello everyone

I don't really know how this work, but I found in the following post that they just bring a BNC cable and switch button and it worked.

Reply #3: http://forum.krontech.ca/index.php?topic=475.0
http://forum.krontech.ca/index.php?topic=77.msg574#msg574
http://forum.krontech.ca/index.php?topic=56.msg697#msg697


I think there is smth missed but don't laugh, I bought BNC cable, BNC connector, two small wires and attached to one end of the BNC cable and connect them together as a normally open push button. I was 100% sure it won't work because there is no way that any signal will be generated... off course it didn't work  ;D ;D ;D


could instruct me on how to make it.

Thank you!

PointyHairedBoss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
    • Sugar Lake Rustic Furniture
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #1 on: July 23, 2019, 01:20:50 PM »
You don't need a signal - the trigger will work with a simple open/close switch.  And you don't need BNC cable, any 2 conductor wire will work.  The BNC to 2-wire connectors I found on Amazon makes things easy.

You can see my home made trigger switches here:
http://forum.krontech.ca/index.php?topic=475.msg2569#msg2569


skronstein

  • Krontech
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 44
    • View Profile
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #2 on: July 23, 2019, 01:47:17 PM »
What's your configuration in Trigger/IO Settings? To use the BNC as a trigger, you should have one of the pullups enabled for IO 1, and the trigger should be set to Record End Trigger.

AIAS

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #3 on: July 24, 2019, 03:29:45 AM »
I tried it here very quickly

I connect the green and yellow wires together instead of a switch for now

still, I couldn't make work.


BiduleOhm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 83
    • View Profile
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #4 on: July 24, 2019, 03:45:06 AM »
One wire should be on the center conductor and the other on the outside braided shield. On your image they are both on the center conductor.

AIAS

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #5 on: July 24, 2019, 05:06:44 AM »
One wire should be on the center conductor and the other on the outside braided shield. On your image they are both on the center conductor.

I attached one to the braided shield but still not able to successfully trigger it. BTW, I'll make a 10m long trigger once I know how to make it.

BiduleOhm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 83
    • View Profile
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #6 on: July 24, 2019, 05:12:28 AM »
I'm pretty sure the connection to the center conductor isn't reliable (from the picture the wire is just resting on the wire from the coaxial cable). Try touching the center wire directly to the braided shield with no jumper wires.

If it still doesn't work then make sure the parameters are set as @skronstein said earlier.

AIAS

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #7 on: July 24, 2019, 12:22:39 PM »
Many thanks to you all. It worked  ;D

I make sure there is continuity between the braided shield and the central conductor by measuring the resistance (4.2 kohm). Then I change the setting to 1mA pullups only.

Well done


PointyHairedBoss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
    • Sugar Lake Rustic Furniture
Re: please help if you know how to make a trigger cable
« Reply #8 on: July 25, 2019, 06:07:03 PM »
The wiring is easy using these